donderdag 23 oktober 2014

DE TUIN EN DE DOOD






























Nu ik zo vaak in Arnhem ben voor werk bij ArtEZ en in Amsterdam voor de Mug lijkt de tuin steeds verder weg te raken. Ik moet er dagelijks in werken om het als leven te ervaren.

Nu onder leiding van Patrick houden Jelmer en Ignace hem schoon. Geen blad te zien op alle zachte glooiende delen bedekt met Soleirolia soleirolii [slaapkamergeluk]. 

Klaas vond bij de takkehoop een gewonde ree. Dit keer niet zelf geslacht en opgegeten, maar gegeven aan de makelaar, die voor niets kwam met een koper op zoek naar een tweede huis voor zijn gezin.

Moeten we hier wel weg? Nu mijn vader een plek kreeg bij zijn favoriete rustbank voor het theehuis? De trap met varens. Nu er helemaal geen kopers komen?

'We wonen hier niet slecht' zeggen we tegen elkaar. Misschien een grote reis maken en dan terugkomen alsof we het zelf opnieuw gekocht hebben?

Maar Amsterdam lokt in een heel nieuw en licht leven. Hoog boven alles uit te kijken en overal heen te kunnen.

In de tussentijd eten we risotto met rode wijn, tijm en wilde paddestoelen

Trompette de la mort, cantharellen, pieds de moutons...



donderdag 2 oktober 2014

OORLOG
























Dat het eten van de vorige blog niet helemaal van voor de eerste wereldoorlog was, maar eerder van nu in een ouderwetse setting, blijkt nu achterhaald. 

Nederland is in oorlog. Vanaf vanavond aangekondigd en door alle partijen omarmd behalve door de SP en de Partij voor de Dieren.

Onvrede, zei een voormalig aalmoezenier is de oorzaak van oorlog.  Die bouwt zich op tot verharding, tot haat en geweld.

Onvrede in jezelf is dus het prilste begin van oorlog.

Deel van het mysterie van het leven is het kwaad. Maar nooit zonder de verwondering van al het mooie zoals deze dag, die mistig begon, die uitliep op een lunch die acht uur duurde met Aardappelen met mosselen, monnikskappen die bloeien in oktober, kastanjes die vallen als bommen, een agressieve haan die Balthassar wil verdrijven van zijn koninkrijk. En het ritueel van achternagezeten te worden dat Bosie elke avond opnieuw oproept bij Klaas. 

Zo eng als vroeger mijn vader die stampend de trap op kwam om ons te zoeken als 'boze man'

Inoefenen en afzweren wat angst is.

Zaterdag open huis van 11.00 uur tot 15.00 uur! Over angst gesproken.